Lajiesittely

Jousiammunta on urheiluharrastus, jossa on upeita välineitä ja huikeaa jännitystä. Jousiammunta tarjoaa hienon vastapainon kiireiselle elämänrytmillemme, sillä jousiammunnan harrastajan on pakko oppia keskittymään vain oleellisimpaan; taitoon ja hermojen hallintaan. Jousiammunta on nykyaikainen urheilulaji, joka sopii kaikille. Toisin kuin yleisesti luullaan jousiammunta ei ole voimalaji, vaan vaativa tekniikkalaji, jonka harrastajan täytyy hallita itsensä joka tilanteessa. Jousiammuntaharrastus on parhaimmillaan harjoittelua mukavien ihmisten seurassa, mittelyä paremmuudesta seura- ja kansallisella tasolla tai kovaa kamppailua kansainvälisillä kilpakentillä. Jousiammunta on haastava, mutta palkitseva harrastus.
  
Jokaiselle jotakin
Jousiammunta sopii kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Erilaisia jousityyppejä, kilpailumuotoja ja ikäsarjoja on lukuisia. Jousella voi harrastaa tauluammuntaa, jousimetsästystä tai maastoammuntaa. Suosituimmat jousityypit ovat olympialaisistakin tuttu tähtäinjousi sekä teknisesti hieman kehittyneempi taljajousi. Lisäksi ammuntaa voi harrastaa mm. vaisto- ja varsijousilla. Nuorimmat harrastajat ovat tyypillisesti ala-asteikäisiä minijunioreita, kun taas sarjassa M60 näkyy kilpakentillä pitkälti yli seitsemänkymppisiäkin harrastajia.
 
Tauluammunta
Linnan Sulka ry:ssä jousiammunnan harrastus on keskittynyt pääasiassa tauluammuntaan tähtäin- ja vaistojousilla. Talvikaudella ammutaan sisätiloissa 18 metrin matkalta perustauluun (halkaisijaltaan 40cm) ja halutessaan voi ampua ns. "täplätauluun", jossa on 3 päällekkäin sijoitettua rengastaulua. Täplätauluun ampuminen parantaa tarkkuutta ja keskittymistä. Tähtäinjousella "kympin" halkaisija on 4 cm. Ammunta tapahtuu periaatteella nuoli per taulu. Sisäkilpailussa 18 m matkalta ammutaan yhteensä 60 nuolta 3 nuolen sarjoina. Aikaa kutakin 3 nuolen sarjaa kohti on 2 min.
  
FITA-kierros
Ulkokilpailun päätyyppinä on FITA-kierros, jossa ruoho- tai hiekkakentällä ammutaan neljältä eri etäisyydeltä kymmenrenkaiseen tauluun 36 nuolta kultakin matkalta, eli yhteensä 144 nuolta. Taulun koko on pitkillä ammuntamatkoilla 122 cm ja lyhyillä 80 cm. Ampumamatkat miehillä ovat 90, 70, 50 ja 30 m, naisilla 70, 60, 50 ja 30 m, ja junioreilla 50, 40, 30 ja 20 m. Pitkät ammuntamatkat ammutaan 6 nuolen sarjoina ampuma-ajan ollessa 4 min/sarja. Lyhyet matkat ammutaan 3 nuolen sarjoina ampuma-ajan ollessa 2 min.

Arvokilpailuissa FITA-kilpailu ammutaan yleensä ensin karsintakilpailuna loppukilpailuun. Sen perusteella määräytyy tuleva vastustaja sijoituksen perusteella70 m matkalta ammuttavaan pudotuskilpailuun. Pudotuskilpailuun pääsee mukaan korkeintaan 64 kilpailijaa. Pudotuskilpailu on eräänlainen kaksinkamppailu, jossa huonomman tuloksen ampunut putoaa jatkosta.